Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на света?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Идва ли краят на света? Филм в мрежата твърди, че на 29 юли ще се сменят полюсите и това ще доведе до край на света. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" доц. Алексей Стоев, физик от БАН, опроверга това твърдение:

Размяната на земните полюси е нещо съвсем обичайно и то е ставало в историята на Земята многократно. Периодът между две промени на земните полюси всъщност е различен и неопределен, затова не може да се каже точно кога земните полюси ще бъдат сменени. Според различни изследвания на земните породи, които пазят в паметта си такава промяна на земните полюси, това е ставало във времето на далечните геоложки имена, чак до праисторията, но промяната на земните полюси не води до нищо катастрофално. Земята съществува от толкова милиарди години, така че предполагам, че ще съществува поне в рамките на Слънчевата система още няколко милиарда години.

Стоев допълни:

Ще има промени в земното магнитно поле, взаимодействието на земната магнитосфера и атмосфера със слънчевия вятър и слънчевите избухвания, но всичко това ние сме го виждали в модерната нова история. Не трябва да има притеснения, че от една такава промяна, би следвало краят на света.

Цялото интервю с Алексей Стоев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна