Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Бакърджиев: Промените в Закона за съдебната власт няма да засегнат качеството на съдебния процес


Не мисля, че промените в Закона за съдебната власт ще засегнат бързината или качеството на съдебния процес, това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Петър Бакърджиев от Института за правни анализи:

Всички ние знаем, че България има сериозни проблеми със забавеното правосъдие, а измененията на Закона за съдебната власт не засягат и не предлагат механизми, които да решат тези проблеми. За пореден път ключов за България закон е приет от парламента на извънредно заседание. Не знам защо има такава практика, но наистина закони с изключителна важност преминават през парламентарната трибуна в моменти, които не са съвсем подходящи. "Ключовите моменти" в закона, както ги е нарекла министърът на правосъдието Екатерина Захариева, няма да повлияят особено върху работата на съдилищата, даже напротив.

Бакърджиев допълни:

Аз не смятам, че управлението на съдебната система, трябва да бъде съпътствано с кариерно повишававане, тъй като най-малкото е несправедливо. Ако председател на съд, който не успее да получи втори или трети мандат, като какъв ще се върне в съдебната система? Като редови съдия в рамките на същия съд. По каква причина членовете на ВСС трябва да се върнат на по-висока позиция? Аз не виждам такава.

Цялото интервю с Петър Бакърджиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени