Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за магнитните бури?

Снимка: БГНЕС

Какво трябва да знаем за магнитните бури и кой е застрашен от тях? на тези въпроси отговори в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" биофизикът от БАН доц. Светла Димитрова:

Не можем да избягаме от геомагнитното поле. То е навсякъде. Когато има геомагнитна буря, няма как да се скрием от нея, независимо дали сме вкъщи или навън. Малко се спекулира обаче с ефектите върху здравето на хората. Наистина редица научни изследвания установяват зависимост на здравето, кондицията и въобще на работоспособността на хората, но трябва да се изтъкне, че установените ефекти са в рамките на нормалните адаптивни физиологични реакции, така че за заплаха не може и не бива да се говори.

Димитрова допълни:

Все пак уязвимите лица с наличие на патологии, особено кардиологични и неврологични заболявания, е необходимо просто в този период да спазват абсолютно стриктно указанията на лекуващия ги лекар, които са строго индивидуални, да не пропускат да взимат медикаментите си и да избягват всякакъв вид натоварвания, независимо дали са свързани с физическа активност или стресови състояния, но нищо повече.

Цялото интервю с доц. Светла Димитрова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна