Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът и неговите добри намерения

БНР Новини

Равносметката за седемте месеца на изтеклата година е нерадостна – десетки оспорени модели на съжителство, манифестирани със стотици човешки жертви, опит за преврат на изток и нарушена цялост на ЕС на запад – в Европа.
А още по-на запад, през Атлантика предстоят президентски избори, резултатът от които би могъл да промени лика на света изцяло.
А някога светът имаше своите добри намерения да бъде онова сигурно място за живеене, в което свободата, демокрацията, солидарността са общовалидни ценности, без географската ширина да има значение. Място, в което хората ще се придвижват свободно, за да градят мултикултурни, глобални общества на разбирателство и хармония, насред икономическа стабилност…
Днес, обаче, посланията за цялост изглеждат счупени, въпреки добрите намерения. Защо?
Чуйте коментара на Васил Велев, директор на програма „Хоризонт“, работил 24 години за BBC, и колегата Христофор Караджов, професор по журналистика в Калифорнийския университет, за „арогантността на съвременните политически лидери“, която води до намеси създаващи предпоставки за всичко, което се случва на света днес. На какво са резултат: „Brexit”, терористичните атаки в Европа и САЩ, нестихващата бежанска вълна?
Във втората част на предаването чуйте коментара на Николай Кръстев, кореспондент на БНР в Москва, за бъдещата среща между Русия и Турция – защо се случва точно сега, какви са очакванията на двете страни и могат ли наистина да бъдат затоплени отношенията между Анкара и Москва.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна