Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Ангелов: Масонът не може да бъде магистрат

Според Емил Спахийски, зависимостите могат да се изразяват по начини извън тайните общества

Слави Ангелов
Снимка: bnt.bg
Като форма на фойерверки около Закона за съдебната власт определи журналистът и политически наблюдател на вестник „Труд“ Емил Спахийски дискусията около текстове в закона, които изискват от магистратите да декларират членството си в общества като масонските ложи.

Ако обществото е тайно, то няма ни най-малка цел да става публично достояние. Идеята е добра, що се касае до магистратите и техните тайни зависимости, но тези зависимости не се изразяват само в членство в някоя организация като „Ротари клуб“ например, каза Спахийски, според когото една декларация дали някой е масон, или не няма много да промени нещата, защото на същия принцип влияние може да се разменя в кръга на една ловна дружинка или голф клуб. Журналистът даде пример с известните в близкото минало кръгове като „Орион“, „Олимп“ и „Агнешките главички“, които не са имали нищо общо с тайни общества, но са правели тайни неща против държавата. 

Повечето от магистратите, които вършат мръсни дела са зависими от много по-сериозни неща, отколкото от общества с исторически профил, заяви още Емил Спахийски, според когото се придава прекалено много мистика на масонството като тайна организация от времето на Йерусалимското кралство,Емил Спахийскикогато са криели всичко, свързано с Христос и това дава много плодове за една друга професия – тази на сценаристите. Журналистът предположи, че текстът за масонството може да е адресиран до конкретни хора в съдебната система.


Преливането от Държавна сигурност към тайните общества не е тайна за никого. Има много хора, които нямат хигиената за позицията и работните места, които заемат. Ако са масони, магистратите не могат да бъдат магистрати, не и в нашата среда в България. Това е позицията на дългогодишния криминален журналист и настоящ главен редактор на „168 часа“ Слави Ангелов:

Много от тези хора работят в правосъдната система – има съдии, прокурори, хора, които работят във Висшия съдебен съвет и като се има предвид политическата и моралната хигиена в България няма никакво съмнение, че тези зависимости са много силни и влияят върху конкретни властови решения.

Ангелов даде пример с бившия президент на „Мултигруп“ Илия Павлов, масон от най-висока степен, чието житие не съответства на принципите на масонството. Журналистът описа Павлов като човек, свързван с големи афери за крадени коли, по време на югоембаргото, източване на държавни предприятия и задкулисна приватизация, който не се е отличавал с особена благотворителност.

Масонството в България се разбира по много различен начин, смята Слави Ангелов:

За много българи да бъдат масони е поза, начин да се почувстват по-значими. Но това движение не е толкова безобидно, аз познавам масони, които са ми разказвали как се възползват от възможностите, които им дава значката на сакото.  

Двете мнения по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна