Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Турските издания продължават да коментират последствията от въведеното извънредно положение след неуспешния опит за преврат. "Свободите замразени", пише вестник "Джумхуриет", като посочва, че решенията за въвеждане на извънредно положение засягат основни демократични права. Според вестник "Евренсел" мерките по време на извънредното положение напомнят за дните след военните преврати в страната. "Копират 12 септември" е заглавието на вестника, в което се визира последният военен преврат от 1980 г. С решението се дават широки правомощия на прокурорите, ограничават се правата на адвокатите, а 131 медии и издателства се закриват, допълва изданието.

Руският президент Владимир Путин извърши в четвъртък големи кадрови промени. От постовете си бяха свалени губернатори, президентски пълномощници, шефът на митниците и посланикът на Русия в Украйна, пише "Независимая газета". Кадровите рокади в руската власт са "само първата вълна". Наесен - след парламентарните избори в Русия, предстои нова, пише "Ведомости". Чистката ще продължи, тъй като "системата иска обновяване", обяснява пред изданието федерален служител. Той сочи за причина многото конфликти между руските елити, в които президентът "трябва да поддържа ролята си на арбитър".

"Гаф на Международния валутен фонд за гръцкия дълг" - така гръцкият "Та неа" определя изготвен от фонда вътрешен одит, в който институцията признава, че е била неподготвена за дълговата криза, засегнала Европа, и е закъсняла за дълговото облекчение, което е можело да улесни страната при плащането на сметките. "Нафтемборики" коментира, че с този одит Фондът признава за несполуките си по първата програма и че рецесията в Гърция е била много по-дълбока от първоначалните прогнози, отразени в програмата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени