Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София симфоникс” и Любка Биаджони цу Гутенберг с впечатляващо турне в Австрия и Германия

3
„София симфоникс” и Любка Биаджони цу Гутенберг на фестивала Херенхимзее


Турнетата на музикантите от „София симфоникс” и неговата създателка и диригентка Любка Биаджони цу Гутенберг се отличават с мотивацията и вдъхновението на артистите, професионализма им, с условията, в които работят и пребивават, приятелската атмосфера и високата си класа. Едва ли има много изпълнители, които по време на ангажиментите си да живеят в истински замък /имението Гутенберг/, да се хранят на рицарска маса сред автентични предмети на няколко века и да могат да докоснат Библия, отпечатана през 16-ти век от последователите на Йоханес Гутенберг.
От 10-ти до 17-ти юли българският оркестър „София симфоникс”, воден от баронеса цу Гутенберг гостува в Австрия и Германия с 4 концерта на 4 сцени с различни програми. След първата им изява в престижната нова зала в Ерл /Австрия/ на фестивала „Тиролски празници” музикантите продължиха за Германия, където бяха горещо аплодирани по време на трите им концерта в Бавария.
Първият от тях беше на реномирания фестивал „Нощна музика” – Херенкимзее, създаден от баронеса цу Гутенберг и нейния съпруг, прочутия германски диригент барон Енох цу Гутенберг. Освен „София симфоникс” сред участниците в програмата бяха оркестърът „Академия Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, диригентите Филип Херевеге и Роберто Абадо, пианистът Фазил Сай. Концертът се състоя в Огледалната зала на двореца, построен от крал Лудвиг ІІ на живописното езеро Кимзее по подобие на френския Версай . Това е архитектурен шедьовър, известен с изключителната си красота, пищност и великолепие.
Последва образователен концерт в елитна гимназия в Байройт, където част от възпитаниците на училището се включиха в състава на „София симфоникс”, а други солираха на българския състав. Имаше много емоции и на финала всички заедно изпълниха песента„Дилмано Дилберо” в аранжимент за хор и оркестър.
Финалът на турнето бе галаконцерт на открито в двора на средновековния замък Пласенбург в градчето Кулмбах. Публика от 1200 почитатели на оперната и оперетната музика отдавна беше изкупила билетите и с възторг аплодира седемте български солисти – певци, „София Симфоникс” и Биаджони.
Чуйте репортаж за концертите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна