Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки семейства напускат бастиона на бунтовниците в Алепо

| обновено на 30.07.16 в 15:46
Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки семейства напускат източната част на сирийския град Алепо през "хуманитарния коридор", предложен от Москва и сирийското правителство, предаде агенция САНА. Източната част на града е контролирана от бунтовниците, които са обсадени от правителствените части. След излизането си от източните квартали цивилните използват автобуси, за да стигнат до временен подслон. Някои бунтовници също са използвали коридора, за да се предадат на правителствените войски.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права няколко цивилни са напуснали бастиона на бунтовниците и през квартал Салахеддин.

Русия предложи по-рано тази седмица да бъдат отворени коридори, чрез които цивилните и бунтовниците да напуснат града, ако желаят. Предложението беше посрещнато с предпазливост от страна на ООН, САЩ и някои хуманитарни агенции. Според САЩ планът може да бъде опит да бъдат принудени цивилните да се евакуират, а бунтовническите бойци да се предадат.

В петък специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова Русия да позволи на ООН да се погрижи за коридорите и евакуирането на цивилните.

Междувременно сирийският президент Башар Асад предложи амнистия на бунтовниците, които се предадат в срок до три месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна