Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: ГЕРБ очевидно имат интерес от служебна победа и липса на кампания

Румен Петков
Снимка: БГНЕС

Отминалият политически сезон беше много силен сезон за политическа партия АБВ, заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков:

Това беше сезон, в който изнесохме тежки битки в името на обществения интерес, съумяхме да съхраним демократичните основи в Иборния кодекс. Ние, от АБВ, запазихме възможността за до 30-дневна кампания, върху която ГЕРБ се опита да посегне по един доста груб начин, защото те имат интерес очевидно от служебна победа, от липса на кампания, от липса на политически дебат. Липсата на кандидатури, смяната на концепцията в последния момент, са достатъчно показателни.

Нараства възможността левицата да излезе с обща кандидатура за президентстките избори. Петков посочи, че намира основание за оптимизъм и в действията на новото ръководство на БСП. Той уточни, че оповестените имена на Георги Първанов и Ивайло Калфин не са техни номинации, а възможни кандидати, които да се обсъждат на предстоящите преговори:

Ние сме готови да участваме в процес, който не просто ще търси, а ще намери силната фигура, която в момента действително да може да отговори на обществените очаквания и потребности. Тук не става дума за самоцелна здрава ръка. Тук става дума за безспорен авторитет, който има много категорични патриотични параметри, който е доказал себе си в професионалния си, човешкия си, обществения си път, така че за нас няма предрешение. Ние нямаме категорични предусловия. Ние отиваме на преговори, за да намерим силното решение.

Цялото интервю с Румен Петков можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна