Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група обмисля правила за използването на дронове

Снимка: БГНЕС

Увеличаването на броя на безпилотните летателни апарати в един момент може да ги превърне в опасност за гражданското въздухоплаване и за личната неприкосновеност на хората. Освен това липсата на правила при използване на дронове започва да става пречка и за бизнеса, затова и работна група обмисля въвеждането на правила, които предвиждат регистър на апаратите.

Действително повечето от тези дронове летят на малка височина в зоната на видимостта, но с увеличаването на възможностите на тези апарати те вече може да летят и извън зоната на видимостта, на голяма височина и далеч от мястото, от което са излетели, което вече застрашава безопасността на полетите, каза в предаването "Преди всички" проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания към БАН.

Не всички дронове ще бъдат регистрирани, границата ще е от 1 кг или 4 кг нагоре, и съответно тези, които са по-малки, няма да бъдат под задължителна регистрация. Регистрите трябва да се водят в Министерството на транспорта и съответно там да може да се знае къде какви летателни апарати има. Обмисля се въпросът всяко летателно средство да има индивидуален номер.

Не можем да забраним дроновете да летят над някаква територия, защото на нея има имот, но ако се използват снимки със специални интереси, съответно може да бъде заведено дело, да се иска обезщетение, уточни проф. Зафиров.

Липсата на правила е изключителна пречка на бизнеса да предвиди какви ще бъдат тези правила и да произвеждат такива летателни апарати, които да отговарят на тях. Очаква се до края на годината правилата да бъдат внесени за одобрение.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени