Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само две от 14 общини в Благоевград имат действащ омбудсман

Благоевград
Снимка: wikipedia.org
Само 2 от 14-те общини в област Благоевград имат действащ омбудсман - Симитли и Хаджидимово. Преди години обществен посредник е имало и в Банско, който дори не е изпълнил мандата си. Големи общини като Петрич, Сандански, Гоце Делчев и Разлог никога не са имали такъв. След едногодишна драма по избора на омбудсман в областния център Благоевград, местните законодатели предпочетоха да забравят темата.

Към момента на практика около 29 хиляди жители с избирателни права в област Благоевград имат обществен защитник. Това е едва 10% представителност на институцията омбудсман. В някои общини хората  дори не знаят смисъла на тази дума, нито пък, че имат право безплатно да се възползват ако не от друго, то поне от правната му компетентност. За респекта, който би трябвало да предизвиква  в местната власт институцията омбудсман и дума не може да става. Защото дори да се промъкне между капките при гласуването от общинския съвет някоя кандидатура (изборът става с две трети от гласовете) то зависимостта му от това, че  получава заплатата си и бюджета за работа от кмета на общината, чийто коректив трябва да е, го превръща в модерна  формалност.

Какво мислят благоевградчани за ролята и ефекта от обществения посредник, чуйте в репортажа на Кети Тренчева от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна