Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Славова: Липсва политическа воля за постигане на добре работеща публична администрация

В понеделник беше оповестен редовният годишен доклад за състоянието на публичната администрация, според който през 2015 г. държавните чиновници са намалени с 2 процента. В предаването "Преди всички" Зорница Славова от Института за пазарна икономика коментира, че предвид раздутия щат това намаление е крайно недостатъчно:

Администрацията наистина е намаляла, но предвид колко е раздута, тези 2% са крайно недостатъчни. Спрямо миналата година е намаляла, но спрямо 2010 г. се е увеличила с 10%. Това е проблем. Намеренията на всяко следващо правителство и всеки следващ финансов министър да се намали администрацията драстично никога не се случват и никога не се приближават до това да се случи нещо.


Продължава повече от издръжката на администрацията да е за персонал. Особено в МВР, което е най-многобройното министерство, там над 90% от разходите са за заплати.

Според анализ на ИПИ в общините населението намалява заради демографската криза, но същевременно общинските служители се увеличават:

Липсва контрол и политическа воля. Не може всеки министър да казва - догодина 10% съкращения на разходите за администрация и 1-2 министерства да правят съкращения в размер на 7-8%, а други да увеличават администрацията, както се случи тази година.

Повече от половината публична администрация у нас няма готовност за въвеждане на електронни услуги, заяви още Зорница Славова:

Няма условия за наемането на по-ефективни и по-високо квалифицирани служители. Сега повечето администрации, над половината, въобще нямат готовност за въвеждането на някакви електронни услуги. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени