Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка намали основната си лихва до рекордно дъно от 1,5%

Австралийската централна банка понижи основния си лихвен процент за пръв път от три месеца насам до ново рекордно дъно от 1,5% в опит да даде тласък на икономическия растеж на фона на слабата инфлация и плахото нарастване на заплащането на труда.

На днешното си редовно заседание Резервната банка на Австралия (RBA) намали нивото на основната кешова лихва с 25 базсини пункта до ново историческо дъно от 1,50%, което ще влезе в сила от 3-ти август - решение, което беше очаквано от анализатори и инвеститори. За последно RBA намали основната си лихвена ставка през май, което представляваше първо понижение на лихвите от година насам.

Съветът на директорите на централната банка прецени, че перспективите за устойчив икономически растеж с инфлация, която да се върне към целевото ниво с течение на времето, ще бъдат подобрени чрез ново облекчаване на нейната парична политика, въпреки че темпото на растеж на глобалната икономика е под неговото средно ниво.

RBA също така отбеляза, че днешното понижение на лихвата се дължи и на поскъпващия австралийски долар, което може да усложни процеса на възстановяване на икономиката на страната.

Неотдавнашните австралийски данни предполагат, че общият икономически растеж в страната продължава със сдържано темпо, трудовият пазар продължава да дава смесени сигнали, докато инфлацията остава доста ниска и се очаква да остане такава за известно време, отбеляза централната банка след края на своето заседание.

Резервната банка на Австралия отбеляза, че ниските лихвени нива подкрепят вътрешното потребление, като по-ниските лихвени ставки в сила от 2013-а година насам са оказали подкрепа и за международната търговия на страната. Въпреки че тези фактори съдействат на австралийската икономика да направи необходимите икономически корекции, поскъпването на местната валута (на австралийския долар) може да усложни този процес, предупреди RBA.

Според Пол Дейлс, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в компанията Capital Economics, лихвеният процент ще остане в новото ниво от 1,5% през следващите няколко месеца, преди обаче упорито ниската инфлация да накара RBA да прибегне до поредно понижение на лихвата ставка до ново рекордно дъно от 1,0%. Трябва да се има предвид, че през второто тримесечие инфлацията в Австралия нарасна с едва 1% - далеч по-слабо от прицелното целево ниво на банката за инфлация между 2% и 3%.

След днешното решение на RBA да намали основната си лихва до ново рекордно дъно от 1,5%, австралийският долар се понижи, но само за кратко, тъй като финансовите пазари вече бяха отчели подобен днешен ход на централната банка с вероятност от около 66%.

Първоначално австралийският долар падна към петдневно дъно от 0,7486 щатски долара, след което обаче отскочи към часови връх за деня от 0,7553 долара. Еврото реагира по аналогичен начин, поскъпвайки за кратко до 4-седмичен връх от 1,4904 австралийски долара, преди да върне назад към 1,4815 нивото.

По-сериозно раздвижване на "австралиеца" може да се очаква в петък, когато RBA ще представи своите нови прогнози за икономическия растеж и инфлацията в Австралия, въпреки че мнозинството икономисти и анализатори не очаква съществени промени спрямо досегашните оценки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна