Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ДПС е ДПС и лидерът на ДПС е основателят на нашата партия – Ахмед Доган"

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Според депутата всички, освен "Възраждане", са приемлив партньор в диалога за търсене на възможност за съставяне на правителство

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС.

Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.  

"Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС", категоричен бе той.

"Трябва да се постараем политиците, които са загрижени за бъдещето на България и които мислят за състоянието на българите, да се състави правителство, което да изведе България и българския политически живот от кризата. Изборите не са решение, но те създават предпоставката за правителство. Диалогът е изключително важен за партиите. Който не го е осъзнал, няма място в българската политика", коментира депутатът. По думите му всички, освен "Възраждане", са приемлив партньор в диалога за търсене на възможност за съставяне на правителство:

"Бихме седнали на разговори с всички политически партии, които излагат своите идеи за страната. Ако няма колективен диалог, ако няма изрично посочване на проблемите, които трябва да бъдат решени със съответните цели, ние сме до под кривата круша".

ДПС е ДПС и лидерът на ДПС е основателят на нашата партия – Ахмед Доган, категоричен бе Ибрямов в интервю за предаването "Неделя 150".

"ДПС е колективен орган. Той е жив организъм. Когато този колективен орган работи, резултатът е видим. Когато някой се опитва да присвои за лична изгода този резултат, се получават тези напрежения. Резултатът на ДПС се дължи на колективната работа на цялото Движение", обясни той. 

"В политиката има принципи, които не трябва да бъдат погазвани. Когато бъдат погазени принципите на колективното начало, на колективното вземане на решения, се стига до тези изкривявания в политическия живот", продължи коментара си депутатът, като подчерта, че решенията в партията не са се вземали колективно, а реакцията срещу това е дошла първоначално от Ахмед Доган. Тогава той посочи, че принципите на вземане на решения не трябва да бъдат нарушавани, напомни Ибрямов.

"Като председател на ДПС, Пеевски трябва да се съобразява с колективния принцип, колективното начало, колективното вземане на решения. Трябва да има споделена отговорност при вземането на решения. /…/ Когато не се спазват принципите на работа, които са заложени в Устава на партията, принципите на вземане на решения, принципите на изслушване, виждате, че имаме реакция в тази посока", отбеляза той и подчерта, че имунната система на партията винаги е сработвала.

Заиграването с етническата карта е много опасно, предупреди още Ибрямов. По думите му "хора, които нямат чисти политически убеждения, развяват етническата карта".

"Автентичните депесари са тези хора, които не допускат такъв език на говорене, такъв брутален език на говорене и противопоставяне. И тези, които са отраснали с каузата на ДПС. Ние сме едно цяло, един организъм, една идея, една социална организация, която трябва да работи в полза на хората, на тези отрудени хора. Всички сме изстрадали много в тази държава, за да видим демокрацията в най-прекрасния ѝ вид".

По думите му е недопустимо партия да се управлява като търговско дружество, корпорация или АД.

ДПС винаги е било на два крака и ще си остане така, категоричен бе Джейхан Ибрямов.

"Много е интересно как когато областни структури искат снемане на доверие от народен представител, веднага се пристъпва в действие. Когато други областни структури искат снемане на доверие – пълна тишина. А когато почетният председател с призив иска оставките на определени хора – ни лук яли, ни лук мирисали".

Според него и в момента колективното тяло работи и ще заработи в пълнота със съответните решения, които ще възпроизведе.

Ибрямов благодари на областните структури за подкрепата:

"Някои бяха привиквани, други бяха подлагани на телефонни разговори да не правят такива призиви, да не излизат с такива декларации. Бъдете убедени – щом организмът на ДПС, щом структурите излязоха с пълна подкрепа, щом тези структури работят, ще видим и заседанието на най-големия колективен орган на ДПС. Със сигурност ще има сериозен, дълъг дебат със съответните анализи и виждания. Централният съвет ще вземе своето решение".

Независимият депутат обясни, че е гласувал против правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, защото не се е провел никакъв дебат по темата:

"Когато не си провел дебат в тази посока и не знаеш за какво ще гласуваш и защо трябва да гласуваш, нормално е да не подкрепиш кабинет".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Джейхан Ибрямов в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени