Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Турският встник  Хюриет  пише заплановете на властите в Анкара да преструктурират Националната разузнавателна организация. Плановете предвиждат занапред, вместо организацията, да има две служби - за вътрешно и външно разузнаване. Според информация на вестника преструктурирането ще бъде по модела на американската и британската страна, като службата за външно разузнаване ще бъде обвързана с президентството. Вътрешното разузнаване ще се извършва от полицията и жандармерията. Освен това в президентството ще бъде създадена служба за координация, където ще се изготвят разузнавателни анализи.

Кандидатът на републиканците за президент на Съединените щати Доналд Тръмп допуска, че ако Вашингтон се опита да върне със сила Крим на Украйна, това може да доведе до трета световна война, пише Политико.  Пред Ей Би Си Тръмп каза, че народът на полуострова е направил избор в полза на Москва и американската страна трябва да го има предвид. Според милиардера, за Съединените щати ще бъде полезно да подобрят отношенията с Русия с цел борбата срещу "Ислямска държава".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че Русия и Иран планират да разширят сътрудничеството си във военната сфера, пише московският вестник Известия. Двете държави се договарят за провеждането на съвместни учения, обмен на опит и наблюдатели. Експертите не изключват да става дума и за подготовка на съвместни операции в Сирия и Средна Азия, а също и за представянето на руска военна техника на иранците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени