Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Току-що установих кой съм и беше най-малкото интересно...

БНР Новини
Снимка: crowdlitbus.eu
Коя митологична фигура си?
Коя карта за игра си?
Какъв ще станеш, когато пораснеш?
Коя песен на Бийтълс описва живота ти в този момент?
Кой диктатор си?
Колко железен е юмрукът ти?
Какво означава рожденият ти ден?
Какъв си бил в предишния си живот?
Кой немски философ си?
Кой бог си?
Коя Барби си?
Какво психично отклонение имаш?
Изясни си дали те мисля за добър или за лош.
Искам да ме опишеш.
Искам да ме сравнят с теб.
Виж само колко си симпатичен.
Прецени ме по това и погледни какъв
си ти самият – хубаво е!


Въпросите в поезията на Хенрика Тави от Финландия се превърнаха в лайтмотив на пътешестващото четене Crowd Omnibus, което имаше спирка в столичния литературен клуб „Перото“. Темата за преодоляването на границите и същевременно запазване на идентичността не убягват от вниманието и на хората на изкуството.
Седем чуждестранни автори прочетоха на различни езици откъси от произведенията си, а зрителите на събитието проследяваха преводите на поезията им на видео прожекция. Така ценителите на литературата в рими можаха да се насладят на мелодията и ритъма на думите, които създателите им са подредили на родния си език, без обаче да пострада поетичният смисъл.
В началото на лятото пътуващият автобус #crowdlitbus потегли от Хелзинки, за да премине през 14 европейски държави, представяйки над 100 европейски автори в 50 различни града. Този международен проект обединява организации, активни в сферата на литературата и културата, автори, преводачи, издатели и браншови организации, и е подкрепен от Програма Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз.
В София гостуваха Александър Микойц (Австрия), Ейрини Маргарити (Гърция), Ингмара Балоде (Латвия), Рузана Восканян (Армения), Ханеле Микаела Тайвасало (Финландия), както и Константинос Папагеоргиу от Кипър и Хенриика Тави от Финландия. Чуйте в звуковия файл, какво споделиха те и организаторът на събитието от Асоциация „Българска книга“ Валентина Божичкова в интервю за „Артефир“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени