Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния квартал "Драгалевци" на протестен поход заради липсата на канализация

Снимка: Ана Попова

Жители на столичния квартал "Драгалевци" се събират тази вечер на поредния протест с искане за предотвратяване на екологична катастрофа. Основните им искания са спешно изграждане на канализация, продължаване на маршрута на метрото до Драгалевци и запазване на зелените зони на територията на квартала.

Влади Иванова от Инициативния комитет и кметът на община "Витоша" инж. Тодор Петков изложиха своите гледни точки по въпроса.

У хората се надига желание да се наложи мораториум върху строителството, докато не се реши проблемът с канализацията, каза Влади Иванова.

Големите сгради си изхвърлят отпадъчните води в рекичките, които минават през "Драгалевци". Ако тръбите могат да се скрият, то миризмата не може.

В "Драгалевци" никога не е имало канализация. Откакто съществува "Драгалевци", оттогава съществува и проблемът, каза инж. Тодор Петков. 

Аз самият живея в "Драгалевци" и търпя всичко това, което и всички останали. Не съм обещавал, че ще има канализация в този мандат. За мен ще е успех, ако в този мандат колекторът стигне до "Драгалевци". Това е сложен процес. Има ограничения и във финансовата рамка, подчерта Петков.

При строителството може да се ползва и септична яма. Тези от новия тип не могат да пропускат. Всичко опира до манталитета на хората, каза още инж. Петков.

Няма да спрем, защото това е не само наш проблем, а проблем на цяла София, подчерта Влади Иванова.

Интервюто с Влади Иванова и Тодор Петков можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна