Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Всеки потребител трябва сам да решава дали да консумира ГМО храна

Снимка: Мария Димитрова

Биологичните пчелари са обезпокоени от промени в Закона за храните в частта им за ГМО. Фондацията за околна среда и земеделие, Българска Асоциация Биопродукти, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство алармират, че промените в Закона за храните в частта им за ГМО представляват опасност за пчелите и пчелните семейства. Тези няколко неправителствени организации на биологични земеделци са направили анализ и върху него изграждат своята реакция спрямо законопроекта за изменение на Закона за храните в частта ГМО.

Промени в Закона за храните предвиждат по-ниски глоби за ГМО в храната, както и отпадане на задължението, когато продуктът е с генномодифициран организъм, това да бъде изписвано на поне 25% от опаковката. Въпреки че у нас не е забранена ГМО храната, тя трябва да бъде етикетирана и всеки потребител да решава дали да я консумира. Това заяви в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Борислав Сандов - координатор кампании във Фондация за околна среда и земеделие:

Фондацията за околна среда и земеделие, Българска Асоциация Биопродукти, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство днес организираме пресконференция в 11 часа именно като форма на реакция, за да кажем, че въобще не сме съгласни с опита ГМО да бъде отново пробутано през летния сезон, по най-непрозрачния начин, без ние, като потребители, да бъдем предупредени за това. За нас, като потребители, е много важно да имаме формиран избор и всеки да знае, когато купува нещо, дали да вземе нещо, съдържащо ГМО или нещо, което не съдържа ГМО.

Цялото интервю с Борислав Сандов можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна