Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Ставру: Бъдещето на човечеството ще бъде и бъдеще на интелигентните вещи

Снимка: media.star-telegram.com

На 31 май 2016 г.  в проект за доклад за препоръки до Европейската комисия относно гражданско-правните правила на роботиката, Комисията по правни въпроси към Европейския парламент предлага роботите да бъдат признати за "електронни лица“ със "специфични права и отговорности“. Проектодокладът включва предложение за резолюция на Европейския парламент с препоръки към Комисията относно правилата за гражданското право по роботика. Предвижда се и създаването на специална Европейска комисия по роботиката, която да предостави необходимата техническа, етична и регулаторна подкрепа при развитието на роботиката.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" докторът по право и философия Стоян Ставру коментира, че ключова е дефиницията на "електронно лице":

Предположението е, че бъдещето на човечеството ще бъде и бъдеще на интелигентните вещи. Все по-често авторството ще бъде споделено между човека и определени интелигентни компоненти на средата, в която той осъществява своето поведение. Тази хибридизация на разумните действия, при която авторството се споделя между хора и предмети, има потенциала да заличи една определяща за нашата култура, а и за правната регулация разлика: разликата между субект и обект.

Проекторезолюцията посочва общо четири основни характеристики, за да се признае статус на интелигентен робот. Три от тях са задължителни, а четвъртата е пожелателна. Първата е физичността, като тук буквалният превод на използвания в проекторезолюцията израз е “физическа опора”, т. е. интелигентният робот трябва да има материално тяло (опора), а не да представлява единствено компютърна програма (софтбот) или самоизпълняващ се електронен алгоритъм.

Цялото интервю с д-р Стоян Ставру можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна