Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Славейно започнаха тържествата, посветени на 113 години от Илинденско-Преображенското въстание

Смолянското село си поиска част от данъците, които е дало на държавата

Снимка: Радостина Чернокова
В смолянското село Славейно започнаха националните тържества, посветени на 113-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 140-годишнината от рождението на войводата Пейо Шишманов.

Слевейно е център на борбите в Родопския край по време на безсмъртната епопея. Събитията от нашата история са достатъчен повод да ни обединяват и да се чувстваме горди, че сме потомци на една древна и славна нация, каквато е българската нация, каза областният управител на Смолян Недялко Славов:

На Балканите отново ври и кипи, и аз Ви призовавам да търсим онова, което ни обединява, а не това, което ни разделя. Да загърбим всякакви различия между нас.

Председетелят на "Съюза на Тракийските дружества" в България Красимир Премянов каза:

За нас българите е много важно това, което е ставало тук. Защото то показва, че Родопите са център на българщината. Ето защо, посланието към съвременните и бъдещи поколения, Илинденско-Преображенското въстание заявява следното изискване: Пазете България! Ние сме получили завещание от героите, загинали за България, свято да тачим българщината и да не позволяваме да се затрива българския род, култура и държава. 

Красимир Премянов връчи златен медал "Капитан Петко Войвода" с лента на председателя на Горовладелската потребителна кооперация "Мурджов пожар"- Вълко Василевски. Отличието е за особени заслуги в каузата на тракийското движение. От името на славейновци Вълко Василевски обяви:

ГПК "Мурджов пожар" е възстановена 1999 г. 16 години провежда своята стопанска дейност и е дала данъци 7 милиона лева в държавата. За тези 16 години в село Славейно има дадени 400 000 лева за обновяване на водопроводната инсталация от Имарет дере до село Славейно, и е направен асфалтът от "Чуката" до гробищата. Общо около 600 000 лева. Ние молим тези пари, които вкарваме в държавата, една част от тях да дойде за село Славейно. Г-н Бойко Борисов, когато беше кмет на София, поиска 50% от данъците на София да отиват за разходи в София. Ние молим не 50%, а 25% от данъците, които кооперацията вкарва в държавата, да останат за селото. Нуждаем се от подкрепа!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени