Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отново "диша"

| обновено на 07.08.16 в 20:02
Снимка: sofiadisha.com

Започна седмото издание на традиционния фестивал за градска култура "София диша". До 22.00 часа тази вечер ще продължат проявите на улица "Иван Денкоглу" - сред тях са прожекции на косъметражни филми, срещи, ателие по рисуване, пърформанси.

В четири последователни недели на различни улици в София почитателите на фестивала ще се срещнат с творци, ще могат да спортуват, да разберат съветите за спорт в градска среда, ще се организират базари с керамични и текстилни изделия. За най-малките са предвидени специални детски зони. На ул."Иван Денкоглу" днес на хората им харесва да са тук.

Има много големи разнообразия, има сладоледи, торти, домашна лимонада, различни игри, имам впечатление, че е се е разраснало, всичко разгледах, много ни хареса. "София диша" дава възможност на хората да излязат навън, да дишат, да се намали трафикът, да разговарят помежду си - споделиха посетители.

На 14 август "София диша" ще бъде на ул."Московска", на 21 август- на "Княз Александър Първи", а последната неделя на месеца целта е сцена за култура да бъде бул."Ал.Стамболийски".

Милена Димитрова, част от екипа на фестивала "София диша", представи инициативите:
Децата ще могат да се забавляват с безплатни ателиета. Сред тях са детска архитектурна работилница, изработка на играчки от дърво. Другата  зона е творческа, има изложби. Има една интерактивна комиксстена и библиотека с български комикси. Има публични четения, представяне на книги. Има късометражни филми от български автори.

В спортната зона ще се предлага курс по йога. Фестивалът за градска култура "София диша" подкрепя няколко кампании - "Не на насилието срещу децата", подкрепа за български млади таланти,  български творчески индустрии, а също и подобряване на достъпа на хората с увреждания в градска среда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!