Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският император Акихито намекна, че би искал да абдикира

| обновено на 08.08.16 в 15:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Императорът на Япония Акихито намекна в телевизионно обръщение към нацията, че би искал да абдикира, защото се опасява, че напредналата му възраст ще го затрудни да изпълнява задълженията си. Уважаваният 82-годишен монарх не каза директно, че се стреми към абдикация, защото това би се смятало за намеса в политическия живот на страната. Японският император е определен в конституцията на страната като символ на "единството на народа" и няма политическа власт.

Аз съм на над 80 години и за щастие сега съм в добро здраве. Въпреки това, когато се замисля, че здравето ми постепенно се влошава, се тревожа, че за мен може да стане трудно да изпълнявам задълженията си пълноценно като символ на държавата, както го правех досега, каза императорът.

Премиерът Шиндзо Абе обяви, че правителството му ще обмисли сериозно речта на Акихито.

Приемам сериозно думите на императора, които бяха излъчени на нацията. Съчувствам на тревогите му и мисля, че би трябвало задълбочено да обмислим как да му помогнем, каза Абе.

Миналия месец телевизия NHK съобщи, че Акихито иска да се оттегли след няколко години – ход, който е безпрецедентен в съвременна Япония и за който не съществуват правни процедури.

Акихито е на трона от 1989 г., когато почина баща му император Хирохито. През последните години той претърпя сърдечна операция и беше лекуван от рак на простатата. За да може Акихито да абдикира, ще се наложи промяна в законите на страната, които изискват той да остане на трона до смъртта си. Ако това се случи, това ще е първата абдикация на японски император след тази на Кокаку през 1817 г.

Повечето обикновени японци подкрепят желанието на Акихито да се оттегли, но консерваторите, които са привърженици на премиера Шиндзо Абе, са против този ход.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна