Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опера в летния театър“ във Варна с три големи премиери

БНР Новини
Снимка: operavarna.com

Седмото издание на „Опера в Летния театър“ – музикалният форум на Държавна опера Варна, с партньори Община Варна и ММФ „Варненско лято”, определено е най-амбициозното досега. На 11 август предстои премиерата на една от най-известните творби в руската оперна литература „Борис Годунов” от Модест Мусоргски, с гостуващ солист италианския бас Карло Коломбара. На 13-и август е премиерата на операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди, чието изпълнение е под патронажа на Италианския културен институт в България. На 22-ри август е последната премиера и това е операта „Норма“ от Винченцо Белини.

За спектаклите, копродукциите и премиерите през този месец разказва Даниела Иванова-Димова, сопрано и настоящ директор на Държавна опера Варна, започвайки от знаковата творба на Модест Мусоргски „Борис Годунов“, в която са блестели незабравимите и ярки гласове на големите български баси Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев, на чиято годишнина от рождението се посвещава спектакъла.



Карло КоломбараНие продължаваме нашия оперен маратон. Между 11 и 25-ти август ще представим шест спектакъла, от които три големи и различни оперни премиери. В навечерието на празника на Варна и под почетния патронаж на кмета на града ни, г-н Иван Портних, ще поставим операта Борис Годунов“. Режисурата и сценографията са на Пламен Карталов, диригент-постановчик е Йордан Камджалов. В главната роля ще бъде големият италиански бас Карло Коломбара, който избра точно във Варна да направи своя дебют в тази специална, славянска партия, която е като емблема най-вече на руските и български баси. Коломбара от две години се готви за този дебют. А тази година отбелязваме без време отишлият си Никола Гюзелев. Правим жест към варненската публика със спектакъла на Пламен Карталов, който преди две години бе представен пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Надяваме се спектакълът, с прочита на маестро Камджалов, да направи голям акцент в нашата августовска програма.




За втората премиера на операта „Силата на съдбата“ от Джузепе Верди, гост солистите и екипа, продължава разказа си директорката Димова:

Очакваме и премиерата на „Силата на съдбата“. Това е съвсем ново заглавие в нашия афиш с режисьор Деян Прошев, сценография на Живоин Траянович и Кина Петрова – костюми. Този прочит сме поверили на диригента Марко Боеми – едно от сериозните италиански имена, не само в оперния, но и в концертния живот на няколко континента. Маестро Боеми идва в България за втори път, след галата, която направи миналото лято при нас. В главните роли сега ще чуем великолепното сопрано Дариа Масиеро като Леонора ди Варгас, Карло Коломбара в ролята на Падре Гуардиано, Дон Карлос – Венцислав Анастасов и разбира се, Дон Алваро на Калуди Калудов.



За третата премиера – шедьовъра на Винченцо Белини и не по-малко заинтригуващите съпътстващи заглавия в афиша на Варненска опера до края на август, продължава да ни споделя Даниела Димова:

Дария Масиеро
На 22-и е последното за този сезон голямо предизвикателство и то е премиерата на операта „Норма“. Тя е с изцяло наш постановъчен екип. Диригент е младата и талантлива Вилиана Вълчева, режисьор и сценограф е Кузман Попов, художник костюми Ася Стоименова и разбира се, звездата на спектакъла в ролята на Норма – Дария Масиеро. Ще използваме 3DMappingи очакваме футуристичен спектакъл на режисьора Кузман Попов. Една много нестандартна и необичайна „Норма“, с прекрасен солистичен състав, хор и оркестър на Държавна опера Варна и божествената белкантова музика на Белини. Следват още три спектакъла, които имат своите ценители: на 17-и август ще представим в Летния театър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ с божествената музика на Андрю Лойд Уебър. На 20-ти август – „Българи от старо време“. Ще закрием този интересен и плодоносен сезон на „Опера в летния театър“ традиционно с голяма оперна гала, посветена на юбилея на маестро Борислав Иванов.

Снимки: operavarna.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна