Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония излиза от шока след наводненията

Най-сериозна е нуждата от вода, готови храни и строителни материали за възстановяване на къщите

| обновено на 09.08.16 в 10:07
Снимка: БГНЕС
След преминалия шок от първите два дни в Македония се надяват ситуацията да се нормализира. Всички, които са били в опасност, са евакуирани и настанени в кризисни центрове в Скопие или при роднини и приятели, увери в предаването "Преди всички" Сузана Пауновска от Македонския червен кръст.

По линия на Червения кръст са били раздадени 3500 пакети с хигиенни материали и храна. Разчистват се терените след наводненията. От днес започва раздаването на облекла, обувки и средства за дезинфекция, съобщи още Пауновска.

Като най-сериозен проблем, по думите ѝ, се очертават необходимите допълнителни средства и материали за реконструкция и възстановяване на къщите. Необходими са още кофи, лопати и средства за разчистване на дворовете след водното бедствие.

Човешкият потенциал и позитивното отношение са много важни при справянето с последиците от наводнението, каза още Сузана Пауновска.

Евродепутатът Андрей Новаков, който е в Скопие като доброволец, разказа, че първото предизвикателство е било да се намерят горива за отводнителните съоръжения, защото бензиностанциите в района на бедствието не са функционирали. Минералната вода е дефицитна стока и се наложи да се търсят известни количества, 20 тона минерална вода от България пътуват към Македония, съобщи още Новаков и допълни, че е видял семейства, които не спазват забраната на властите да пият вода от чешмите си.

В такава ситуация човек има нужда от по-малко приказки и повече действия. Хората са отчаяни. Загубили са част от живота си, други са загубили близки. Тук е много тежко.

Новаков е помогнал на македонско семейство да ограничи част от последиците от наводнението в дома си.

БГНЕСВ Клуба на ВМРО в центъра на Благоевград е организирано събиране на помощи за пострадалите в Македония. Пунктът ще работи от 8 до 18 часа до петък, обяви Цона Кръстева, която се занимава с организацията.

Хората в Македония са ни близки по кръв, памет и съвест и се чувстваме длъжни в този момент да им помогнем, сподели тя.

Засега има постъпили дарения от детски дрехи и одеяла.

Хората в Македония имат най-голяма нужда от вода, храна, която може да се отвори и да се консумира веднага, детски храни и памперси, уточни Кръстева.

Българските спасителни екипи в Македония днес вече работят заедно, за разлика от предишните дни, обясни за "Хоризонт" главен комисар Николай Николов. Те работят по отводняване на селата край столицата Скопие. Все още няма открити от обявените за издирване хора след наводнението в нощта срещу неделя.

60 души са обявени за издирване, а 21 са загиналите.

България изпрати в Скопие 22-ма специалисти, които да са в помощ на местните власти.


Всички акценти по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна