Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция ще възстановяват отношенията си до нивата от преди кризата

| обновено на 09.08.16 в 21:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нарече срещата си днес с турския президент Реджеп Ердоган конструктивна. Това е първата среща на двамата лидери след повече от половин година обтегнати отношения заради сваления руски бомбардировач през ноември. На пресконференция след разговорите в Константиновския дворец в Санкт Петербург руският президент подчерта, че срещата има много важно значение за по-нататъшната съдба на отношенията между Русия и Турция:

Създадохме алгоритъм за по-нататъшни действия и първите задачи, за да възстановим ефективно двустранните ни отношения във всички сфери. Приоритет е възстановяването на отношенията до състоянието им от преди кризата.

Скъпият ми приятел Владимир Путин и аз показахме сходни позиции за нормализация на двустранните отношения, заяви от своя страна Ердоган и допълни:
  
Двустранните ни отношения са преживели много. А от политическа гледна точка целият регион очаква много от нас двамата. Уверен съм, че сътрудничеството ни ще помогне за решаването на много проблеми в региона.

Първата стъпка ще е вдигане на руското ембарго срещу Турция, което обаче ще става постепенно. Путин е получил уверенията на Ердоган, че сигурността на руските туристи ще бъде гарантирана, затова се пристъпва към възстановяване на чартърните полети. Кризата причини загуби за турската икономика от 13 милиарда долара.

На дневен ред е връщането на руските туристи в Турция. Предполагам, че връщането на туристическия обем на от предкризисните нива е въпрос на време.

Подновява се и работата по енергийните проекти като "Турски поток" и АЕЦ "Акую", за които турската страна вече е подготвила нормативните документи. Целта е търговският обмен между двете страни да достигне 100 милиарда долара годишно.

Предстои тежка работа по реанимирането на търговско-икономическото сътрудничество, стана ясно още от срещата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна