Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА с нови победи в спора за базата край Несебър

НСА - база Равда
Снимка: БГНЕС

През юли и август тази година Върховният касационен съд /ВКС/ и Бургаският окръжен съд /БОС/ постановиха две решения, с които отново потвърдиха незаконосъобразното възстановяване на имоти във Водно-учебна спортна база на НСА "Васил Левски" в град Несебър.

С решение 89 от 27 юли 2016 г. по дело 5869 от 2015 г. на ВКС, Върховният касационен съд отхвърли жалбата на фирма "Гео Пет М" ЕООД за имот от 10 дка, с което потвърди досегашната съдебна практика, че собствеността на имот 51.500.510.114 по КК на гр. Несебър е държавна с предоставяне права за управление на НСА "Васил Левски".

В същото време с решение III - 98  от 5 август 2016 г. по гражданско дело 1048 от 2016 г. по описа на БОС се потвърди решението от първа инстанция на Несебърски районен съд, че фирма "Империал Бул Тръст" ООД на небезизвестния арх. Тихолов не е собственик на 2600 кв. м от имот, върху който вече има построени апартаменти, продадени на чужди и наши граждани.

БОС постанови това решение за имот с идентификатор 51.500.510.127 по КК на гр. Несебър. То не е окончателно, но практиката на ВКС показва, че и този имот е възстановен при грубо погазване на законите в РБългария. Именно него студенти и преподаватели от Академията се опитаха да запазят през 2012 г., когато с помощта на местни криминални лица те бяха бити и изтласкани.

Тези две решения са поредната победа за каузата на НСА "Васил Левски" за опазването и съхраняването на уникалната учебна база, която е и едно от малкото останали незастроени територии по Българското Черноморие, съобщават от пресслужбата на учебното заведение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени