Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма Богородица и пресечните точки на поклонническите с културно-историческите маршрути

БНР Новини
Ивайло Коцев, Марчин Йежи Грец и Магдалена Белев (отляво надясно) в студиото на „А сега накъде?”
Снимка: Емил Николов

Впрочем, в кои държави 15 август е не само празничен, но и неработен ден? За всеки пътуващ човек е важно, когато посещава дадена страна, дали ще са отворени държавните учреждения, музеите, галериите?... Дали деловите партньори, с които трябва да общува, няма да са затворили офиса и заминали някъде на празнична ваканция?  
Големите християнски празници поставят и други въпроси. Къде е границата между религиозната мотивация и желанието да се сътвори обект на изкуството? От 1939 г. жителите на италианския град Озимо изработват макети с религиозно съдържание. Материалът е малко необичаен - използват стъблата на житните класове! С годините започват да правят и макети на храмове. Вече са готови умалените копия на базиликата „Свети Петър” в Рим, „Сантяго де Компостела” в Испания, „Василий Блажени” в Москва, „Сакре кьор” в Париж. Когато Организационният комитет на италианския фестивал La festa del Covo решава поредният храм да бъде софийската базилика „Св. София”, в ювелирната работа се включват 200 жители на града, които използват над 3 милиона житни класове. Макетът добива размерите: 5 на 3 метра в  основата, височината му е 3,5 метра.  
В живота има много подобни примери. Обикновено още в навечерието на всеки голям християнски празник към храмовете тръгват хиляди хора. Присъстват по време на празничните служби. Участват в литийните шествия. В почивните дни правят екскурзии или разходки до църкви и манастири. Дали са дълбоко религиозни или имат желание да усетят празничния ден като по-различно духовно преживяване? Още по-добре, ако на такива места има кой да им разкаже за историята на храма или манастира, връзката с историята на населеното място, кой е автор на иконите, на стенописите, витражите, чия е дърворезбата при олтара.
Голяма Богородица е от важните дни, в които осезаемо се пресичат пътищата на поклонниците с тези, на почитателите на културно-историческите маршрути. Ивайло Коцев е завършил богословие, а сега учи туризъм. Ще чуем неговия коментар към двете гледни точки.  
Как пилигримството може да бъде в подкрепа на значими обществени каузи? Отец Марчин Грец и студентката по авиация и космонавтика Магдалена Белев споделят свои впечатления от Световните дни на младежта в Полша, проведени в Юбилейната година на милосърдието. А по повод Голяма Богородица ще научим и позабравени неща от някогашните празници: защо майката на Исус е наричана още Билковата, Целебната Дева Мария? А дали успяхте да си отговорите в кои държави 15 август е празничен и неработен ден? Сверете вашите мислени отговори с верния: денят е почивен за Австрия, Белгия, Бурунди, Германия (предимно в районите с католическо население - Бавария, Саар), Гвинея, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Ватикана, Кипър, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словения, Франция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна