Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив вече стопанисва къща "Ламартин"

Снимка: БГНЕС
Миналата седмица с решение на правителството Община Пловдив получи правото да управлява къща "Ламартин" в Стария град за срок от 10 години. Тя е е построена през 1829 година от богатия търговец  Георги Мавриди. През 1833 година за три дни в нея отсяда френският поет и политик Алфонс дьо Ламартин, когато се връща от Ориента, като след неговото гостуване къщата става известна и като Ламартин. Дълго време около нея витаеха множество спорове за собствеността, а те отлагаха наложителните ремонти, които сега ще са възможни.

Според заместник-кмета Амелия Гешева прехвърлянето на къща "Ламартин" на Община Пловдив е много добра новина, защото има всички необходими ресурси да се справят с лошото й състояние. Тя подчерта, че идеята е къщата да бъде изцяло ремонтирана преди домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

Искрено се надявам къщата да отвори пространство, за да може да се развиват вътре активни културни дейности, а не да бъде музей. Експозицията ще бъде запазена, но не е идеята това да бъде музеен обект. Къщата има дадености да бъде и резидентен център, да приема писатели, преводачи, представители на други изкуства.

Междувременно в Старинен Пловдив се работи вече и по още един обект, станал причина за много спорове през изминалите години. Става въпрос за Небет тепе, където археологически екип започна проучвания. Ръководителят на разкопките София Христова заяви:

Важните зони, които ще проучим тази година, са изцяло в площта западно от средновековната щерна. Това е територия, която никога не е проучвана. Най-вероятно става въпрос за каменни струпвания.

Разкопките ще продължат и следващата година. Едва тогава ще започнат и новите обсъждания за социализирането на обекта, за да е по-привлекателен за туристите, посещаващи Стария град.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна