Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров: В Турция се пише нова история

Турция още преди време имаше голям брой арестувани журналисти. Медийният рейтинг на Турция беше изключително слаб и преди, но в момента тенденциите са засилиха изключително много. Така коментира в студиото на "Преди всички" Димитър Кенаров, член на Асоциацията на европейските журналисти в България, процеса, който тече срещу медиите в Турция.

Вчера главният редактор на "Джум Хюриет" Джан Гордан, който беше обвинен в разкриване на държавни тайни и осъден на 5 години и десет месеца затвор, написа в една колонка, че да се довери на турската власт е както да си сложи главата на гилотината.

Кенаров изрази мнение, че в момента едва ли би имало честен процес срещу всеки, който е опозиционер.

Според мен е важен един друг процес толкова, колкото директните репресии – това е промяната на идеологията в Турция и начина, по който се завзимат светски символи и се представят като някакъв тип ислямистки. Един пример е присъствието на ислямисти на площад "Таксим". Например в момента се говори за втора освободителна война, след първата на Ататюрк. Сменят се в момента имена на улици, площади. От следващата година 15 юли ще бъде обявен за национален празник. Пише се нова история. Ердоган се представя като продължител на Ататюрк. Ислямистите  биват сложени в ролята на защитници на демокрацията. Турското законодателство позволява една много широка интерпретация на терористична организация. Това означава, че човек може да пише за кюрдите например и самото писане за Кюрдската работническа партия може да бъде интерпретирано като кюрдска пропаганда и да бъде вкаран този човек в затвора. Същото нещо става и с гюленистите в момента . Те се обявяват за терористи. Случва се завзимане на съдебната власт.

Това, което се случва в Турция в момента, ще се задълбочава. Ердоган реално няма нужда да сменя Конституцията.

Интервюто на Силвия Великова с Димитър Кенаров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!