Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Иванов: За мен е като златен медал да участвам във финал на олимпиада

4
Изравнен личен рекорд и 10-о място за Тихомир Иванов в скока на височина в Рио де Жанейро
Снимка: БОК

Тихомир Иванов влезе в историята при дебюта си на олимпийски игри. Възпитаникът на Георги Гетов се класира на десето място на финала в скока на височина в турнира по леката атлетика в Рио де Жанейро. Българинът изравни за втори път в Рио личния си рекорд от 2 метра 29 сантиметра, след като първо го направи в квалификациите.

22-годишният ни състезател започна опит от 2 метра 22 сантиметра, след това направи един неуспешен и един успешен опит на 2 метра 25 сантиметра, а след 2 метра 29 сантиметра имаше три фаула на 2 метра 33 сантиметра.

Дали съм 7-и или 10-и, за мен е като златен медал да участвам във финал на олимпийски игри. Направих първи опити над 230 сантиметра този сезон. Амбициите ми си остава същите, каквито са били досега, това заяви Тихомир Иванов след финала в скока на височина пред пратеника на БНР в Рио де Жанейро Теодор Черешев.

Олимпийската титла спечели световният шампион Дерек Друин (Канада) с личен резултат за сезона от 2 метра 38 сантиметра, след като не направи нито един фаул в цялото състезание. Така Друин донесе първи олимпийски златен медал за Канада в тази дисциплина за последните 84 години. Той е бронзов медалист от Лондон 2012.

Лидерът за сезона Мутаз Есса Баршим (Катар) остана втори с 2 метра 36 сантиметра. Преди четири години на игрите в Лондон той беше трети. Бронзовият медал стана притежание на световния шампион от Москва през 2013 и световен вицешампион от Пекин Богдан Бондаренко (Украйна) с 2 метра 33 сантиметра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия