Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Самоков: Проблемът с изливането на отпадни води в Искър не е от месеци

Проблемът с изливането на отпадни води от Самоков в Искър не е от месеци. Това е авария от няколко дни. Няма опит за скриване от гражданите. Работи се по отстраняване на аварията. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички" кметът на Самоков Владимир Георгиев. Той коментара това след сигнал на гражданите и медийни публикации, че отпадните води на Самоков се вливат в язовир Искър и го замърсяват.
 
Във вторник от РИОСВ-София обясниха, че след направен физико-химичен анализ на водите на река Искър край Самоков не са покани отклонение от нормите:

Нямаме такива проблеми. Не става дума за повреда на пречиствателната станция, а става дума за запушване на колектор, който отвежда отпадните води към пречиствателната станция на град Самоков. За този проблем аз научих преди 3 дни. Хората от ВиК, които обхождат колекторите, те са го установили, след като са видели, че по-малко количество влиза от самия колектор към пречиствателната станция. Самите те ми сигнализираха, че има изтичане от една от шахтите. Веднага отидоха на място с хора от Общината с директора на ВиК-Самоков и веднага се насочи техника натам, за да можем да разкопаем и да видим къде е самото запушване. В момента се работи.

Иван Иванов от Асоциация за водите коментира, че не съществува голям риск от замърсяване на язовир Искър, но е недопустимо в днешни условия, при наличие на пречиствателни съоръжения, да се допуска каквото и да е замърсяване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!