Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Димитрова: В България интензивното застаряване е съпроводено с високи нива на смъртност

За средиземноморските страни са характерни както застаряващо население, така и по-висока от нашата средна продължителност на живота

Пенсионерите у нас са 2 178 123 по данни на НОИ. 35,4 е процентът на инвалидните пенсии. Доц. Елица Димитрова от Института за изследване населението и човека към БАН обясни в предаването "12+3", че данните на НОИ потвърждават изключително интензивния процес на застаряване на населението у нас и едно от най-високите равнища на смъртност както в европейски, така и в световен мащаб.

България е на едно от челните места с дял население в надпенсионна възраст – всеки пети човек е над 65 години. Сред страните с най-застаряващо население са южните страни на Европа – Италия, Испания, Гърция, България. Предни позиции заемат и бившите социалистически страни.

Експертът обаче коментира, че особеност в развитието на този общ процес на стареене, характерен за цяла Европа е, че докато в южните, средиземноморски страни застаряването на населението се дължи на ниската раждаемост, но едновременно с това те са и страни с висока средна продължителност на живота, в България това не е така:

Средната продължителност на живота в България е значително по-ниска от тази в средиземноморските страни. Ако в Италия за жените тя е над 80 години – 84, то за България за жените тя е 77.

Обяснението на различията между средиземноморските и постсоциалистическите страни е свързано с качеството на живот.

Още по темата – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна