Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване” за месец юли е кавалджията Николай Докторов и инструменталната пиеса „Калимановски мелодии”

БНР Новини
Николай Докторов
Снимка: личен архив

Николай Докторов е роден на 2 юли 1959 г. в град Варна. През 1979 г завършва  Музикалното училище в гр. Котел, а през 1984 г. – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. По време на следването си работи във Фолклорен ансамбъл ”Тракия”. От това време са и първите му записи в радио Пловдив, радио София. Заедно с колегите си от ансамбъла той осъществява редица снимки и записи за националната телевизия, концерти и пътувания в страната и чужбина.
Както казва той - има щастието да познава и да работи с именити кавалджии като Никола Ганчев, Стоян Величков, Пенко Георгиев, Иван Антонов, Щилиян Тихов, Георги Георгиев, Иван Богоев, Георги Иванов, Данчо Радулов, Николай Георгиев, Кръстю Димов. След завършване на Музикалната академия в град Пловдив Николай Докторов започва работа в ансамбъл към Дома на културата на Кооперативен съюз във Варна, а от 1994 година е преподавател по кавал във фолклорните паралелки на Основно училище “Антон Страшимиров” в града.
 Ръководител е на Представителен оркестър и кавалджийска група при училището, както и на кавалджийска група ”Варна“, детско-юношески народен оркестър ”Орфеони“,  Фолклорна формация ”Пендари“, народен оркестър ”Спектър” при Дом на културата на слепите – гр. Варна, Младежка формация "Слънчев лъч" - гр. Варна, концерти с оркестър “Кабиле “.
Заедно с различни колеги музиканти, артисти и преподаватели работи по интересни музикални проекти.
Една от основните му дейности е да
представя и популяризира инструмента кавал на семинари, и концерти в Естония, Турция, Германия, Швейцария, Аржентина и САЩ.
Има издадени 2 диска с Фолклорна формация “Пендари”, един диск с Оркестър “Спектър”, самостоятелен диск "Далеч от града", диск с изпълнения на децата от фолклорните паралелки при ОУ “Антон Страшимиров”, диск с младите фолклорни таланти на гр. Варна, диск с оркестър “Кабиле “, както и отделни изпълнения в сборни албуми.


Удостояван е с много награди за приноса си към развитието на българският фолклор:
Награда на кмета на гр. Варна за високо професионално майсторство, отлични резултати в музикалната педагогика и работата с деца и цялостна творческа дейност - XXI-ви национален фолклорен конкурс "Диньо Маринов" гр. Варна 2015.
Почетно отличие от Министерството на образованието и науката – „Неофит Рилски“ -2011г.
Награда “Варна” - Учител на годината  2010г., за принос и музикално – творчески постижения в областа на фолклора;
Първа награда за извънкласни дейности на III-ти конкурс за педагози – гр.София, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности;
Диплом  за принос в развитието на фолклорното изкуство за високо професионално майсторство и отлични резултати в музикалната педагогика и работата с деца – XI международен детско юношески театрален фестивал “Приказка за теб” гр. Варна;
Диплом за високи педагогически постижения от X международен младежки фестивал – конкурс “ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ ” Добрич – Албена 2010;
Диплом - специална награда  за най – добър музикален педагог от XI –ти национален детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” гр. Варна 2010.

С произведението победител за месец юли в класациянта „Надпяване” на програма Христо Ботев - „Калимановски мелодий”, по музика на Стоян Величков и аранжимент на Коста Колев, Николай Докторов се представи в концерта Музика в портрети заедно с Оркестъра за народна музика на БНР, който се проведе през месец февруари на тази година.
Слушателите на Българското национално радио и фолклорни любители определиха за свой фаворит изпълнението на стилния кавалджия и го сравниха с това на неповторимия Стоян Величков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.