Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Иван Тотев обяви собствениците на изгорелите складове

| обновено на 22.08.16 в 12:14

Няма заявени инвестиционни намерения за изгорелите складове на ул. „Иван Вазов“. Не отговарят на истината съобщенията за строеж на МОЛ или хотел на мястото.

Това заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Той посочи, че собственици на трите първо опожарени склада са от фирма "РИПА" ООД, където бизнес интереси има бившият почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия. Тази фирма има адрес на регистрация бул. „Руски“ 77, вход В, ет. 1

Последният изгорял склад е собственост на фирмата „Галъкси Пропъпърти Груп“ със седалище, бул. „Дунав“ 5. 

Същите са собственици и на работещата в Пловдив цигарена фабрика. 

Огромна е била опасността да се запали и фабриката в нощта на пожара. Там е била готова продукция, както и газови контейнери, обяви градоначалникът, който изрази личното си възмущение от станалото в събота през нощта. 

Ако се докаже, че е бил умишлен пожар, то трябват най-строги мерки за извършителя, призова кметът и изрази лично мнение с думите : Трябва да си пълен малоумник, за да направиш такова нещо, това е диващина.

Пред община Пловдив се създава истинско предизвикателство след пожара, за да създаде творческа зона, съгласно концепцията на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, каза още Тотев. Снимка

Сформирана е вече междуведомствена комисия, което ще направи пълна проверка за станалия пожар в четирите склада на Тютюневия град.  До един месец ще станат ясни резултатите от всички започващи обследвания.

Общо в Пловдив собственици на складове са 30 фирми, поясниха още от общината. До сряда включително остава затворен района около складовете,  заради опасност от падащи елементи от сградите. 

Общината направи и план за безопасност и здраве, съобщи още кметът. Той посочи, че никога от изграждането им до днес тютюневите складове не са били общинска собственост, от 2005 г. насам те са приватизирани.

Едната фирма заяви в писмено становище до Радио Пловдив:

Във връзка с пожара в Тютюневия град, от името на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД, бихме искали да заявим следното:

Като собственик на един от засегнатите складове, намиращ се на бул. „Г.М. Димитров“ 29, ние сме силно обезпокоени от случващото се в Тютюневия град. От самото начало на пожара и през цялата вечер представители на компанията се бориха рамо до рамо с пожарникарите за потушаването на огъня. За съжаление, в резултат на силния вятър, след като пет часа огнената стихия вилня в съседните складове, пожарът се прехвърли и върху нашата сграда.  

Компанията ни винаги е стопанисвала имотите си отговорно и с идеята да съхрани автентичната им архитектура. Нашият склад беше поддържан и в добро техническо състояние. Важно е да уточним, че сградата няма и не е имала статут на паметник на културата, за разлика от другите три сгради, в които пожарът е възникнал.

Подкрепяме провеждането на пълно разследване по случая и настояваме правоохранителните органи да разкрият виновниците за пожара.

„Галакси Инвестмънт Груп“ ООД приема като кауза опазването на културно-историческото наследство и съхраняването на традиционните сгради в квартала. Изразяваме готовност за пълно съдействие във връзка с възраждането на Тютюневия град.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна