Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщаме се във времената на варварството

Тони Николов - журналист

Случилото се в Пловдив е стряскащо. Преди време бях писал при разрушаването на първия от тютюневите складове, че той трябва да остане в този си вид като  паметник на българското безобразие. Сега вече се питам докъде  се заличава културната памет. Нещо се преобръща. Говори се за умишленост и ако говорим за умишлени палежи на паметници на изкуството, нещата ни връщат към варварството. Това заяви  журналистът Тони Николов – главен редактор на електронния портал „Култура“. 

По думите му всички са били възмутени от новите варвари - талибаните, когато те разрушаваха  паметници на хилядолетната култура в Авганистан, а изведнъж се оказа, че в една европейска страна – бъдеща столица на европейската култура може да се случи същото.

Обществената енергия невинаги върви нагоре. Хората се мобилизират естествено, но докато става това се вършат и доста безобразия. Така че не трябва да се мобилизираме само случай по случай, заяви Николов. Има една прочута фраза, че културата е всичко онова, което оцелява, когато изчезне всичко друго. У нас обаче става обратното -  когато изчезне нещо, се питаме какво е  изчезнало  и какво е останало от българската култура. Трябва да се направят законови промени. Дебатът е много сериозен. Нещата са сериозни  и някой трябва да носи отговорност за опазване на тези паметници, а не просто да им се драсне клечката!

Гражданите обаче не могат да коригират дейността на тази организация на обществото, която се нарича „държава“. Защото в противен случай трябва да обявим само, че България – това е гражданско общество, а няма институции и няма държава. Това не е възможно. Гражданите – хванати за ръце може би денонощно трябва да пазят паметниците от други граждани?! В крайна сметка, това, което се върши, се върши също от хора, които живеят на тази  територия. Нещата не опират само до гражданско участие и това, което се случи в Пловдив, вече опира до рецидив. Ако институциите просто абдикират, каквато е българската ситуация, защото те не се намесват, гражданите не могат да вършат чудеса, необходим е много сериозен разговор за оставки и за отговорност, заяви  Николов.

Чуйте интервюто от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени