Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел, Оланд и Ренци обсъждат бъдещето на европейския проект

Бъдещето на Европа след Брекзит и кризата с мигрантите ще обсъдят тази вечер италианският премиер Матео Ренци, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. Тримата ще разговарят на самолетоносач край италианския остров Вентотене – един от историческите символи на проекта за Европейски съюз.

Тримата лидери пристигнаха в Неапол и оттам отлетяха с хеликоптер за острова, където се поклониха на гроба на бащата-основател на обединена Европа Алтиеро Спинели. Срещата там е по предложение на италианската страна с цел създаването на конструктивни предпоставки за развитието на Европа след британския Брекзит.

Това е първата крачка за промени в Европа, каза Матео Ренци преди срещата, свързана символично с остров Вентотене, където е роден проектът за Европейски съюз. Той е дело на италианския политик и писател Алтиеро Спинели, заточен в затвора на едноименния остров по време на фашистка Италия.

Символ на срещата е и самолетоносачът "Джузепе Гарибалди", координиращ спасителните имигрантски операции в Средиземно море. Вплетена в разговора между Матео Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд, който се провежда на борда на кораба при специални мерки за сигурност, символиката има и своята конкретна насоченост. Обсъждат се горещите ситуации ЕС-Турция, либийският фронт и Сирия, борбата с тероризма и основните три теми: имиграция, сигурност и отбрана, растеж и инвестиции и бъдещето на младите. Водят се разговори за решаване на мигрантския проблем чрез инвестиране в рамките на 6 милиарда евро общо от ЕС и страните-членки, както и създаването на европейска отбранителна система.

Освен за икономическия растеж и развитие на Европа, според Ренци, от срещата трябва да се получат насоки за инвестиране в културата и образованието, които са уникалната идентичност на европейските народи.

Относно тероризма, той изтъкна, че трябва да вземе връх желанието за мир, единство, свобода и диалог между хората.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна