Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Игнатова: Ангажимент на собствениците е да възстановят разрушените паметници на културата

Арх. Барфончовска: Фасадите на складовете също са застрашени, ако не се укрепят

| обновено на 23.08.16 в 09:52
Снимка: БГНЕС

Спешната проверка на тютюневите складове, които пострадаха от пожара, установи състоянието на сградите на пръв поглед, както и собствениците им. Собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив са длъжни да ги възстановят, потвърди пред "Хоризонт" за предаването "Преди всички"Стоилка Игнатова – регионален инспектор в Инспектората за опазване на културното наследство за Южен централен регион Пловдив. Когато няма опасност за хората и има достъп до сградите, ще бъде проведен подробен оглед на складовете, който ще уточни необходимия обем укрепителни и консервационно-реставрителни и ремонтни дейности, уточни тя.

По принцип задълженията на собствениците са да поддържат сградите в добро състояние, а когато възникне опасност от тяхното увреждане, разрушаване и т.н. също са длъжни да уведомят компетентните органи за това. Когато бъдат разрушени, ангажимент на собствениците е да ги възстановят, но това вече става със заповед на министъра на културата.

Целите сгради, а не само фасадите им, са декларирани културни ценности. Заедно складовете попадат в групов архитектурен паметник, допълни Игнатова.

Самият собственик на складовете – Димитър Кудоглу, когато ги е правил, е заявил, че би искал те да бъдат едни архитектурни творения, независимо от цената и оскъпяването. И те действително са  такива.

Архитект Дафина Барфончовска, бивш директор на дирекция "Контролно-съгласувателна дейност по опазване на паметниците на културата" в Националния институт по опазване на паметниците на културата, коментира, че дългогодишното бездействие на общините в цялата страна, оправдано с липса на средства, е довело стотици обекти в лошо състояние и те са превърнати в застрашени културни ценности.

В закона няма предвидени действия за застрашените културни ценности, но има цял раздел – четвърти – за правата и задълженията на собствениците, както и процедурите, по които кметовете на общини следва да предотвратяват обстоятелства, застрашаващи съответната културна ценност от увреждане или разрушаване. 

Свидетели сме на поредното, за съжаление с фатален край, доказателство за абдикирането на държавата и общините от задълженията им, разписани в закона.

Според Барфончовска изключително ценната вътрешна конструкция на складовете: "фатално и невъзвратимо я няма", а преизграждането не е реставрация и би довело "до изграждането на едни макети, на едни съвременни копия, което не е автентика, не е оригинал". Фасадите на складовете също трябва да се укрепят, защото досега са лежали на уникалната дървена конструкция, допълни тя.

Около 16 септември се очаква и поредно изменение на Закона за  културното наследство, допълни архитектът, според която е необходима по-задълбочена реформа и изграждане на национална съвременна система за опазване на културното наследство.

Интервютата на Валерия Николова със Стоилка Игнатова и с Дафина Барфончовска можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна