Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националната библиотека почистват книгите и документите с природни продукти

Снимка: БГНЕС

От това лято в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” се прилага иновативна методика за почистване на книгите и документите с природни продукти. През август Националната библиотека не работи с читатели заради проверка на фондовете и ремонти.

Голям брой библиотечни специалисти и служители от Националната библиотека участват в профилактиката на книжния фонд на всичко издавано в България, посочи директорът доц. Красимира Александрова:
В момента обработваме фондовете си, защото освен уникални колекции, ние имаме и фондове, архива на българската книжнина се съхранява тук, тоест всичко издавано в България се съхранява в Националната библиотека.
Тази година за първи път в процеса на обезпрашаване и дезинфекция на книжния фонд с доброволен труд се включват двама студенти и един докторант. Иновативна методика при почистването е на базата на етеричните масла, казва още доц.Александрова:
Ние залагаме на чаеното масло. Имаме много интересни изследвания в тази насока и именно с чаеното масло ние постигаме една много добра среда, в която документите след обезпрашаване се обработват самите фондохранилища и се създават условия за по-дълъг живот на нашите уникални колекции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна