Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят творчеството на аржентинския поет от български произход Марио Несторов

Столична библиотека
Снимка: БГНЕС

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха за "Хоризонт" от гражданската асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата.

Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга, разказа за "Хоризонт" Иван Цанков, секретар на асоциацията. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес.

Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В пплен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета:

През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва тук доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт.

Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.

Още за Иван Несторов и българите в Аржентина ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени