Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Разделителните линии с АБВ стават все повече

Снимка: БНТ

Оказа се, че в процеса на разговори с АБВ, вместо да консолидираме лявото, се изправяхме пред все повече разделителни линии. БСП реши, че няма да търси подкрепа в подобен тип междупартиен формат, а да разшири тази подкрепа. Това заяви в предаването "Преди всички" Крум Зарков, член на ИБ на БСП, след вчерашното решение на БСП да спре коалиционните преговори с АБВ по общата кандидатура за президентските избори:

Преди седмица обявихме подкрепа за един и същ кандидат (ген. Румен Радев – бел.ред.), което не означава пълно единодушие, нищо драматично не се е случило.

От АБВ продължават да говорят за президентска република, което е в разрез с принципната позиция на БСП. Поставена бе под съмнение и водещата роля на БСП, а това е неприемливо, обясни още Крум Зарков.

Друг спорен момент е тезата на АБВ за мрежова коалиция (самостоятелно привличане на партньори без съгласуване с останалите), която е могла потенциално да постави БСП в ситуация на партньорство с идейно несъвместими субекти.

Спечелихме време – можехме да се оплетем в един дебат с АБВ и той да измести кандидатпрезидентската кампания, категоричен бе Зарков:

Вместо това трябва да предложим ясна алтернатива на модела "ГЕРБ" в президентството.

За вицепрезидентската кандидатура разговори не са водени и тя няма как да е ябълката на раздора, декларира още Крум Зарков.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна