Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Игнатов: Пожарът в Тютюневия град е позор и за Пловдив, и за държавата

Никой у нас не прилага европейските модели за консервация, казва архитектът

Снимка: БГНЕС

Като огромен позор за Пловдив и за цялата държава определи опожаряването на историческите сгради на пловдивските тютюневи складове Борислав Игнатов от Камарата на архитектите. В предаването "Преди всички" той направи заключението, че всички имат информация за европейските модели за консервация, но никой не ги прилага.

И в сегашния си вид законът дава ясен и много добър механизъм за справяне с недобросъвестни собственици, убеден е арх. Борислав Игнатов, според когото у нас има много такива сгради-капани, а унищожаването на наследството и изтриването на паметта на града води до неговото обезличаване:

Министърът на културата Вежди Рашидов на инспекция в района на пожараАко е възможно един човек да запали цял квартал и това да бъде едва ли не нормално и нещастно стечение на обстоятелствата, това въобще не може да се дискутира в една съвременна държава.

Не може да бъдат оставени сгради необитаеми с десетилетия без никакви изисквания към собствениците за тяхното поддържане, а след това да се каже, че един клошар е виновен.

Арх. Игнатов заяви и позицията на архитектурната гилдия относно промените в Закона за културното наследство, които прехвърлят повече правомощия за опазването му към местната власт:

Намаляването на централизацията е правилната посока, но ние смятаме, че по-добре ще бъде тези правомощия да се съсредоточат по области, а не по общини – тогава общините няма да бъдат поставени в неравностойно положение – една община да решава съдбата на сградите в друга община.

Моментът е много тъжен за всички пловдивчани. Винаги е тъжно когато се унищожава памет и губим част от града си, това каза за "Хоризонт" и Валери Кьорленски, артистичен директор на фондация "Пловдив 2019":

Много преди да кандидатстваме за Европейска столица на културата в този Тютюнев сград бяха разрушени складове, други бяха облечени в стъкло и никой не реагира. Ние, фондацията, с нашата кандидатура и с вкарването на Града в нашата програма обърнахме внимание отново да започнем да говорим за това.

Намеренията ни в Тютюневия град  включват намеса в публични пространства, а целта ни е популяризиране и запазване на сградите и тяхната история, подчерта Кьорленски.

Цялото интервю на Савелина Савова с арх. Борислав Игнатов и с Валери Кьорленски чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени