Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигантският хелиев "Еърлендър 10" отново събуди интереса към дирижаблите

Снимка: www.bbc.com
Внушителният 92-метров "Еърлендър 10", който е хибрид между дирижабъл, хеликоптер и самолет, и е най-големият въздухоплавателен съд в света, този месец направи първия си демонстрационен полет.

Той излетя от летището в Кардингтън ( Централна Англия ) и обиколи района, наблюдаван от стотици хора, паркирали автомобилите си по периметъра на летището, приземявайки се след половин час.

Кадрите с летателния апарат, който е с доста характерна форма и вече е звезда във Великобритания, изобилстват в социалната мрежа за видеосподеляне ЮТюб и се радват на нестихващ интерес. Заради формата, която всъщност осигурява 40 % от подемната сила на летателния апарат, англичаните му дадоха не много цензурно прозвище, но то по-скоро повиши интереса към новия дирижабъл и не попречи на чувството на възхищение, което той предизвика сред зрителите на демонстрационния полет.

За излитането на "Еърлендър 10" не е необходима писта. Освен това превозът с него е по-евтин и по-екологичен, изтъкна Стивън Макгленън, който е изпълнителен директор на "Хайбрид еър виикълс" - британската компания, която го е разработила.

Инженерите виждат в "Еърлендър 10" перспективен многоцелеви транспорт, който може да се използва за разузнаване, за комуникации, доставки на хуманитарна помощ, а също така и за превоз на пътници. От "Хайбрид еър виикълс" се надяват до 2020 г. да създадат още по-голям дирижабъл

Повече за  "Еърлендър 10"  ще научите, ако чуете звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна