Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Алипиев: Ефектът от олимпиадата се измерва в желанието на хората да спортуват

Грешка е, че в българския спорт се говори само за пари, казва спортният журналист

Бразилски деца от т.нар. Град на Бога край Рио де Жанейро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът на протести и контрапротести в Бразилия не е прекъсвал дори по време на Рио 2016. Бразилците протестират за онова, което искаме и ние, въпреки традиционната за Латинска Америка по-лява ориентация - искат си разкъсаната от корупция държава обратно. Това разказа в предаването "Преди всички" спортният журналист Камен Алипиев, за когото смисълът на Олимпиадата малко се размива покрай всичко, което става около нас, но тъкмо тези древногръцки идеали трябва да са позитивен пример.

Запитан как се измерват резултатите от една олимпиада за една държава, Алипиев посочи, че мерило трябва да бъде социалната роля на олимпиадата, желанието на хората да се занимават със спорт:

И дали тези, които са спечелили медали, после биха могли да влязат в ролята на модели за подражание, които децата да следват.

Трябва да се вземат добрите примери и да се прилагат на българска почва, но за съжаление през последните години сме се впуснали да говорим само за пари.

Българските правителства през последните години методично повишават средствата за спорт, но на първо място трябва да бъде стремежът да си най-добър, да развиеш някакъв проект, убеден е журналистът. По думите му проблемът на българския спорт е в липсата на контрол в изразходването на средствата, защото в много от федерациите са се окопали хора, които консумират, но не произвеждат:

И докато ние си говорим какъв спорт е имало по време на комунизма, виждаме как хора от нашия лагер и нашата черга, които обаче са били малко по-будни, са успели да запазят традициите си и да ги развиват. Ние имаме уникалната способност да не продължаваме традициите и да се вайкаме.

Цялото интервю на Силвия Великова с Камен Алипиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна