Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокоперата „Исус Христос суперзвезда“ в Античния театър

| обновено на 30.08.16 в 10:27

Рок операта „Иисус Христос суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър ще се представи на Античния театър. 

В нея участват Наско от БТР в ролята на Пилат Понтийски  и Християна Лоизу в ролята на Мария Магдалена. 

За партията на Иисус е поканен тенорът Богомил Спиров, който изпълнява ролята в спектакъла на Музикалния театър в София, а Юда ще изпее Момчил Караиванов. 

Сценичната среда е на Боряна Сечанова от „Арабеск“. 

Диригент на концертното изпълнение на рокоперата е Константин Добройков. 

„Иисус Христос суперзвезда“ е вторият концерт от програмата Opera Open  на Държавна опера Пловдив и е в афиша на Есенния салон на изкуствата (20.30ч.)

Хитовата творба по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс не слиза от сцените вече 40 години. Първоначално е замислена като концептуален рокалбум.

Сър Андрю Лойд Уебър е автор на едни от най-известните мюзикъли като „Котките”, “Фантомът на операта” и „Евита”. Действието на неговата рокопера следва приблизително каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръст.

Наско от БТР (Наско Пенев) вече е влизал в образа на Пилат Понтийски. След участието на вокалиста на БТР в рокоперата на сцената на НДК той споделя: Пилат има две особености, които са извън това, което всеки знае за него. Всички знаят, че той е лошият, той е наместникът на Рим по това време и е съдия в крайна сметка. Но като всеки един нормален съдия и в него има нещо човешко. Това проличава в съня му, който е в първата част на рокоперата. И другата му особеност – той се мъчи да бъде справедлив. Това се вижда на финала в съда, където Пилат се опитва да помогне всячески на Иисус. Но Иисус не му оставя възможност. Както и народът. Пилат е една голяма пионка в ръцете и на първожреците, и на народа, и естествено на Рим. В мен се надявам да преобладава справедливото и човешкото.

Християна Лоизу, известна от телевизионния формат X-factor, която изпълнява партията на Мария Магдалена, е възпитаничка на Музикалната академия в София. За нея поканата от Опера Пловдив да участва в световноизвестната рокопера е твърде вълнуваща, защото като стипендиант тя е изучавала изкуството на мюзикъла в университета в Лийдс, Великобритания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна