Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XII „Моцартови празници” – блясък, стил и класа

Снимка: Росица Кавалджиева


С какво свързвате пълнолунието - с романтика, с тайнственост, с приключение? Аз вече свързвам пълнолунието и с музиката на Моцарт. Защо ли? Защото бях на приказен концерт с моцартова музика, осветен от приказна луна! Това беше на 16-и август вечерта на откриването на „Моцартовите празници“ на Сцената на Езерото в Правец с концерт на елитния Симфоничен оркестър на Българското национално радио под диригентството на един от най-талантливите и уважавани български диригенти, виенски възпитаник и майстор в интерпретацията на Моцартовата музика – маестро Диан Чобанов.

СнимкаКакто си му е редът, концертът започна с увертюра – из операта на Моцарт „Така правят всички жени“. След това беше поднесена първата от поредицата оригинални идеи на артистичния директор на фестивала маестро Христина Ангелакова. Тази година не един, а цели три рояла бяха пренесени на сцената на Езерото. На тях седнаха Виктория Василенко, Георги Черкин и диригентът и пианист Диан Чобанов. Заслушах се в първата част на Моцартовия концерт за три пиана и се загледах в пълната луна, която ту загадъчно се криеше зад облаците, ту бавно и нежно изплуваше в целия си блясък. А след това напълно се потопих във втората част. За мен моцартовите бавни части на концертите са сред най-красивите музикални творения, най-нежната и чувствената музика! Когато отново вдигнах поглед към луната във финалната част, осъзнах, че вече е започнала нощта. В тази красива нощ прозвуча и моцартовата Симфония №36 „Линц“. Седнах още по-близо до сцената и наблюдавах как диригентът Диан Чобанов все повече сякаш рисуваше моцартовата музикална тъкан, а оркестърът сякаш все повече се превръщаше в едно цяло с него – като багрите на художника, които се появяват върху платното. Казах си: Точно сега ми се иска програмата не да свършва, а да продължава още и още! Това каза и диригентът на хор „Бодра смяна“ Александър Кочков, който седеше до мен и който беше пътувал специално от София за този концерт. Чуйте в звуковите файлове какво още сподели маестро Кочков.

СнимкаМоцартовите празници“ в Правец все повече оформят облика си като „по-малката сестра“ на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Освен че през годините се разширяваха жанрово към джаз, рок и поп музика, в програмата заедно с оперните и балетните спектакли и гала концертите с оперна и симфонична музика има все повече изложби, театрални спектакли и звезди.

СнимкаТази година с две прекрасни матинета в зала "Правец" „Шекспир е жив“ и „Дон Кихот в музика, балет и… картини”, осъществени в партньорство с Британския съвет и с испанското посолство, беше чествана 400-годишнината от смъртта на гениите Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес Сааведра. Звуковите файлове ще ви „пренесат” в атмосферата на тези изискани камерни спектакли, поставени с много вкус от режисьора Христо Симеонов.

СнимкаЕдно от най-хубавите музикални събития, с които ще запомня 12-я международен фестивал „Моцартови празници” в Правец, беше матинето на Венци Благоев „Джаз за деца и възрастни”. Предварително подготвените столове в залата се оказаха много малко за любопитните деца и родители, някои от които бяха чували за "вълшебството" на Венци Благоев. Първо, той много обича децата и с лекота общува с тях и ги въвежда в света на музиката. Второ, има вълшебен куфар с музикални инструменти, на които всички искат да опитат да посвирят. И трето успява да създаде такава хубава атмосфера, в която всички се радват да слушат музика, да правят музика, да изявяват своя талант или да се радват на други таланти. Деца и възрастни, звезди и непознати - от тази пъстра картина в звуковите файлове ще ви „срещнем” със световноизвестния български тенор Калуди Калудов, гушнал в прегръдката си малкия си син Калоян.

СнимкаВ звуковите файлове чуйте още интервю с големия актьор от Народния театър „Иван Вазов” Валентин Ганев, с дъщерята на великия български бас Никола Гюзелев Адриана, отзиви на публиката след спектаклите „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера и „Лучия ди Ламермур” от Доницети на Старозагорската опера, както и оценката за 12-ото издание на „Моцартовите празници” в Правец на създателката на фестивала – оперната певица и вокален педагог Снежинка Аврамова, „камерзенгерин на Бавария”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна