Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Производството на лавандула у нас през последните години се увеличава и дори се наблюдава тенденция на свръхпроизводство и трудност при намирането на пазари за количествата произвеждано лавандулово масло. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" Веселина Ралчева от УС на Българската асоциация за биопродукти. По думите й, задържалите се вече няколко години високи цени на лавандулата са направили производството й много рентабилно.
Освен в планинските райони, за които е била традиционна, лавандулата разширява географското си присъствие с големи насаждения в Северна България и Добруджа, посочи още Ралчева.
В момента има много непродадено масло и търсенето е сравнително слабо, а търговците изчакват и търсят най-доброто. Първите сделки са на нива поне 20 на сто по-ниски от миналогодишните.
Основни дестинации за износ са както доскорошният дългоогодишен лидер в производството на лавандула Франция, така и Германия, Швейцария, Австрия, САЩ и Япония.