Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарушаващите закона бежанци отиват в центрове от затворен тип

Снимка: БГНЕС

Правителството ще разгледа промени в работата на Държавната агенция за бежанците, с които се предвижда настаняване в помещения от затворен тип за нарушителите на закона. В предаването "Преди всички" председателят на Агенцията Петя Първанова заяви, че идеята е да се даде възможност да подобряване на административния контрол върху лица, нарушили някакви норми. Тя уточни, че след настаняването в подобни помещения процедурата по даване на закрила продължава.

До момента в Закона за убежището и бежанците е предвидено свободно придвижване на територията на цялата страна, а сега се обсъжда идеята компетентният орган да може да определя зони на придвижване, които трябва да са достатъчно големи, за да не се нарушават правата на лицата, обясни още Първанова. Излизането извън зоните ще става с разрешение, като тези зони няма да са 200-300 метра, те ще бъдат километри, подчерта тя.

Ние ясно осъзнаваме, следейки статистиката през последните месеци, че това е необходимо да се случи. Очевидно е, че обстановката налага да има такива центрове от затворен тип, които ще дадат възможност и като генерална превенция, т.е трябва да е известно на лицата, които нарушават реда или не изпълняват законовите указания, че ще бъдат настанявани в такива помещения от затворен тип, каза в предишен свой коментар по темата Петя Първанова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна