Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Диковски: Всеки вариант на "Струма" е по-добър от 15-километров тунел в дефилето

Снимка: БГНЕС

Пътят през Кресненското дефиле е от римско време и не вярвам в мрачните прогнози на еколозите. Нещата опират до безпомощност на пътната гилдия и институциите на изпълнителната власт пред група хора с неясни интереси. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ инж. Павел Диковски, който оглавява Браншовата камара „Пътища“. Той е бивш директор на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Запитан добра идея ли е разделянето на трасетата на автомагистрала „Струма“ Диковски заяви, че всеки вариант е по-добър от 15 километров тунел или да не се прави нищо и хората да се избиват като мухи. Той изрази предпочитанията си към варианта, който предвижда запазването на пътя през дефилето в едната посока, като подчерта, че използването на съществуващия път е даденост, която ще намали финансовата тежест на проекта.

Преди време е бил разглеждан и вариант за цялостно изнасяне на пътя извън дефилето и той е бил отхвърлен, поясни още специалистът, според когото един такъв вариант би затруднил пътната поддръжка, защото пътят ще се качи доста високо. По думите му, има нещо сбъркано в този модел и от гледна точка на флората и фауната в района на дефилето.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна