Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точни като часовник - 7 малко познати автомобилни марки от Швейцария

Снимка: military-today.com
Предаването на Радио София "Трафик" ще се опита да Ви представи Швейцария, която се слави на първо място със своите банки, часовници и шоколади, в малко по-различна светлина, тъй като страната е дала на света и много интересни автомобилни марки и модели, които често са оставали незаслужено незабелязани.

В днешно време в Швейцария има няколко няколко известни имена в автомобилостроенето - на първо място това е големият военен производител  MOWAG, плюс още няколко компании, които произвеждат в малки серии коли в най-елитния клас. За швейцарските модели обаче се знае малко, дори и в Европа, което е съвсем незаслужено - може би защото са "точни като часовници", но и доста скъпи - като банковите дела. 

Затова сега Ви предлагаме отчасти да поправим тази грешка с  кратко представяне на 7 от най-известните швейцарски автомобилни компании, за съществуването на повечето от които може би не подозирате.

***********

Краткото ни представяне започва хронологично - с Martini. Това е първият швейцарски автомобилен производител, съществувал от 1897 до 1934 година.  Martini е произвеждала пълна гама коли с различни двигатели и шасита, като е смятана за доста успешна компания.

Най-големият швейцарски автопроизводител, който е активен и сега, като се е концентрирал в специалната и военна техника, е МOWAG -  компанията разработва, проектира и произвежда най-вече бронетранспортьори, сред които са известните линии  Piranha и Eagle.

Сред компаниите, създадени през втората половина на 20 век, повечето от които са специализирани в конструирането на луксозни спортни автомобили, произвеждани в малки серии, ще споменем Monteverdi, Rinspeed и Leblanc.

Чуйте повече за тях от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна