Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиятелен германски политик предлага нов модел за Европа

Норберт Рьотген
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влиятелен германски политик и депутат предлага гъвкав модел за партньорство между държави като Великобритания и Турция, от една страна, и Европейския съюз. Норберт Рьотген, председател на комисията за външна политика към Бундестага, член на Християндемократическия съюз, смята, че Великобритания не бива да бъде наказвана заради решението си да излезе от Евросъюза.

Едно от ключовите оплаквания на британските избиратели, гласували за Брекзит на референдума на 23 юни, беше срещу свободния достъп на европейски работници до британския трудов пазар. Брюксел настоява, че именно този неограничен достъп е ключово условие, за да може Великобритания да остане част от общия пазар. Според Рьотген в преговорите по този въпрос е нужна по-голяма гъвкавост от страна на Европейския съюз, тъй като изискването за неограничена свобода до трудовия пазар би попречило на едно успешно сътрудничество между ЕС и Великобритания, което би било от полза и за двете страни. Германският депутат смята, че би било грешка Брюксел да предприеме наказателни действия срещу Лондон.

Рьотген предлага след Брекзита Европа да бъде разделена на три степени. В първата попадат страните от еврозоната и те ще са ядрото на ЕС. Втората включва останалите държави членки на Европейския съюз. А третата - Швейцария, Украйна, Турция и Великобритания. Подобно мнение може да разгневи Турция, която от дълго време преговаря за членство в ЕС, отбелязва ДПА. След неуспешния опит за преврат в страната и последвалите уволнения и арести обаче възникнаха нови въпроси дали е уместно тя да се присъедини към Съюза. Според Рьотген предлаганият от него модел дава на Турция по-реалистични перспективи в средносрочен план.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна